1.DERS
DEVRİYE HİZMETLERİ
Genel Güvenliği korumak, suçları işlenmeden önce önlemek , işlendikten sonra müdahale etmek,vatandaşlara yardımcı olmak ve yasalara uygun olarak kendisine verilen diğer görevleri yapmak üzere sorumluluk bölgesinde gezerek görev yapan personele devriye;
Devriyenin görev yaptığı, sorumluluğuna verilmiş sınırları belli olan hususi bir bölgeye devriye bölgesi;
Devriye bölgesi içerisinde yetkili amir tarafından önceden yapılan plan gereği sınırları tespit edilmiş belirli bir yol haritasına devriye güzergahı;
Söz konusu bölgede devriye personeli tarafından yapılan faaliyetlere’de devriye hizmeti (devriye görevi) denir.
Gelişmiş Ülkelerde Kolluk Kuvvetlerinin %60 kadarı devriye hizmeti vermektedir. Ülkemizde ise bu oran %30 civarındadırBu demek oluyorki suç işlenme oranlarında devriyenin çok önemli bir unsur olduğunu ortaya koyuyor.
DEVRİYE ÇEŞİTLERİ
Devriye Hareketli ve Sabit devriye olarak sınıflandırılabilir Bunlar: 1-Yaya devriyesi, 2-Otomobil devriyesi, 3-Atlı Devriye, 4- Bisikletli devriye, 5- Sahil devriyesi, 6- Köpekli devriye, 7-Motosikletli devriye
DEVRİYENİN TEMEL AMAÇ VE HEDEFLERİ
1-Suçları Önlemek , 2- Suçların İşlenmesi için fiziksel koşulları ortadan kaldırmak veya azaltmak, 3- Caydırıcılık yoluyla suçların işlenmesini daha zor hale getirmek, 4-Suçluların yakalanma riskini arttırmak, 5-Genel asayişi sağlamak, 6- Halkla ilişkileri geliştirmek, 7- Vatandaşların can ve mal emniyetini sağlamak, 8- Suçların işlenmesini daha zor hale getirmek, 9- Kamu düzenini sağlamak, 10-Vatandaşların suç mağduru olma korkularını yenme ve emniyet ve huzur içinde hissetmelerine yardımcı olmak. 10- Olaylara Müdahale etmek. 11- Suçların devamına engel olmak 12- Suç delillerini muhafaza altına altına almak, 13-Suçluları yakalamak. 14-Genel Kollukla iş birliği kurmak ve geliştirmek. 15- Özel güvenlik tedbirleri konusunda toplumsal duyarlılığın oluşmasını sağlamak 16-Sasyal yardım hizmeti sunmak.
2. DERS
DEVRİYENİN GÖREVLERİ
1- Önleyici görevler;
a-Devriye gezmek, b-Ünüformalı görev yapmak, c- Potansiyel suçluların plan yapmasını zorlaştırmak, d-Devriye bölgesinin tamamını kontrol etmek , e- Vatandaş ve iş yeri sahiplerini özel güvenlik tedbirleri konusunda bilgilendirmek, f- 5188 sayılı kanun 7. maddesindeki yetkilerini kullanmak.
2- Koruyucu görevleri;
a- Kalabalık konrolünü sağlamak, b- Toplumsal içerikli toplantı ve gösterilerde önleyici tedbir olmak. c- Kamu düzenini sağlamak, d-Sakat veözürlülülere yardım etmek, e-Kontrol ve gözleme fonksiyonlarını yerine getirmek, f- Kolluk kuvvetlerine derhal bilgi vermek şartıyla suç teşkil eden eşyayı emanete almak. g- Olay yerini koruma altına almak , h- Korumasını sağladığımız yere, yasaklanmış ve tehlikeli olan her türlü silan,patlayıcı madde ve eşyanın sokulmasına engel olmak. I- Elektirik,su , doğalgaz vb. sızıntı ve kaçaklarını kontrol etmek, j- Bina ve tesislerde önleyici ve koruyucu hizmet sağlamak.
3- Yardım görevleri;
a-Yardıma muhtaç kişilere ve yardım isteyenlere yardım etmek,
b- Yangın,doğal afet,kaza ve benzeri durumlarda görevlilere yardım etmek.
4- Adli Görevleri ;
a- Suç işlenmesi halinde , olaylara müdahale etmek, b- Olay yerindeki iz ve delilleri korumak, iz ve delilleri koruma ve işlemlerin yapılmasına engel olan kişileri CUMUK 157. maddeye göre yakalamak ve gözaltına almak. b- TMK 981, BK 52, TCK 49. maddelerin verdiği yetki ile zor kullanmak. c- Haklarında yakalama,tutuklama ve mahkumiyet karı olanları yakalamak ve yakalamak amacıyla kimlik sormak, d- Kolluk kuvvetlerine derhal bilgi vermek şartıyla suç teşkil eden eşyayı emanete almak. e- Yangın, deprem, doğal afet durumlarında imdat istenmesi durumunda görev alanındaki iş yeri ve konutlara girmek.