Home Ads

18 Temmuz 2017 Salı

ÖNLEME ARAMASI VE FİZİKİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ

8.DERS
ÖNLEME ARAMASI
Korumakla yükümlü olunan yerlere giren şahısların üzerlerinde veya eşyalarında güvenliği tehlikeye düşürücü maddelerin varlığının tespit edilmesi veya teslim etmemesinde ısrar etmesi durumunda kişilerin ve eşyaların üzerinde yapılan araştırma işlemidir.
Arama işlemi, adli olayları ilgilendirmesi nedeniyle genel kolluk kuvvetlerine bilgi verilmek suretiyle olaya müdahale etmelerinin sağlanması gereklidir.
Acil durumlarda kişilerin üzerlerindeki veya bagajlarındaki aletlerle suç işleme ihtimalleri varsa özel kolluk kuvveti genel kolluk kuvvetlerine hemen haber verir ve arama tedbirine başvurabilir.
Arama için;Kontrol noktalarında yardımcı güvenlik cihazlarından da yararlanılır.
Kontrol noktası 24 saat görev yapacak şekilde düzenlenmelidir. Dıştan aydınlatılmalı, personelin gözetleme yapmasını sağlayacak camlı bölme bulunmalıdır. İçerisinde acil haberleşme sistemleri mutlaka olmalıdır.


9.DERS
FİZİKİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ
Korumakla görevli olunan bina, tesis ve bölgelerde istenmeyen şahısların, yabancı maddelerin girmesini çıkmasını engellemek veya zorlaştırmak, bilinen  maddelerin haricinde yabancı maddelerin kontrol edilmeden giriş ve çıkışlarını engellemek,hırsızlık,soygun,sabotaj yangın vb. Olayların meydana gelmesini güçleştirmek veya önlemek için oluşturulan maddi engellerdir.
Bu engeller;      Caydırıcı olmasının yanında tehdit meydana geldiğinde tehdidi geciktirerek görevlilerin müdahalesini sağalamaya yönelik tedbirlerdir.
a)Duvarlar,beton engeller:
Korunan yerin özelliğine göre çevresi duvarlar veya betonla yapılan engellerdir.
b)Tel örgü:
Çevre koruma sistemleri açık arazide bir bölgeye yapılacak giriş ve çıkışları denetlemek amacıyla kullanılır. Kullanılacak fiziksel engellerin nitelikleri ve yükseklikleri oranında güvenlik artırılmış olur.
Tel örgüler, girişe teşebbüs eden veya girişe hazırlık yapan şahısları fiziksel ve psikolojik açıdan caydırılmasını sağlar.
c)Çevre güvenliği erken algılama ve uyarı sistemleri:
Tel örgü veya tesisi edilen fiziki engeller aşılmaya çalışıldığında veya aşındığında tehdide algılayan kontrol merkezine alarm bilgisini ulaştıran elektronik sistemlerdir.
Fiziki engellerin üzerine monte edilebildiği gibi toprak altına basınç,titreşim gibi verilere duyarlı toprak altı sistemleri ve fiziki engel gerisine yerleştirilen mikrodalga veya infrared ışıklı sistemlerdir.
d)Bariyer:
 Korumakla yükümlü olunan yerlerin ana girişlerinde giriş ve çıkışa açılan kapının fiziki engellerle teşkil edildiği yerdir.
Özelliği kişilerin isteğine bağlı olarak açılıp kapanabilmesidir. Giriş kartına sahip araçlar veya şahıslar kartlarını  cihaza okutmak suretiyle içeri girebilmektedir.
Bariyer acil durumlarda korunan yere giriş ve çıkışı engellemek araç ile de kullanılır.
f)Aydınlatma:
Gündüz saatlerinde yapılan koruma görevinin karanlık saatlerde de sürdürülmesi amacıyla aydınlatma yapılabilir. Hırsızlığa ve sabotaja karşı etkin bir fiziki tedbirdir.
Aydınlatma  korunan yerin devamlı gözlem altında bulundurulmasını sağlamak için gereklidir. Gerektiği gibi kullanıldığı takdirde görevi kolaylaştıracak ve personelden istifadeyi sağlayacaktır.
Aydınlatma sistemleri korunan yerin özelliğine göre farklı şekilde yapılmaktadır.
d)Kilitler: Girmelere engel olunmayacağı ancak girmeyi geciktirme vasıtası olarak kullanılır. Anahtarla açılan kilit
sistemler olabileceği gibi manyetik olarak ta açılan kilit sistemleri mevcuttur. Türk atasözü “Hırsıza kilit dayanmaz” sözü yerinde söylenmiş bir sözdür.Kilitlerin herkes tarafından açılabileceği göz önüne alınarak değişik tedvirler alınmalıdır.
e)Kartlı giriş çıkış kontrol sistemleri: Korunmak istenen bölgenin kapı girişine yerleştirilir. Doğru kart ve doğru kişi giren bir kullanıcı korunan bölgeye girmek istediği zaman manyetik kilit kapıyı açar. Kullanıcı içeri girdikten sonra da kapı kilitlenmektedir. Çıkarken de aynı şekilde dışarı çıkılır.
f)Turnike geçiş sistemleri:
Sadece izin verilen kişilerin geçişini sağlayan elektro mekanik geçiş sistemleridir.Turnike sistemleri diğer güvenlik sistemlerine bağlanıp uyumlu çalıştırılabilir.CCTV sistemleri turnikelerde geçişte doğabilecek sorunda çekim yapmaya ve kayda başlayabilir. Tehlike durumunda elle açılabilir.
g)İkaz Levhaları:
Korumakla yükümlü olunan yerleri yetkisiz kişilerin girişlerini engellemek, caydırmak, faydalanan kişileri bilgilendirmek amacıyla uygun mesafeden görülebilecek şekilde asılan levhalardır.

YARDIMCI GÜVENLİK CİHAZLARI

Kontrol noktalarından geçen şahısların üzerlerini elle aramak hoş olmayan görüntüler oluşturmaktadır. Yapılan görevi çabuklaştırmak ve kolaylaştırmak için güvenlik cihazları kullanılır. 

a-) El detektörü: Metale karşı duyarlı cihazlardır. Yalnızca metal cisme yakın tutulduğu zaman istenen sonuç alınır. Göreve başlamadan önce mutlaka normal olup olmadığı kontrol edilir.  
b-) Metal detektör: Silah ve patlayıcıların önceden algılanarak güvenliğin sağlanması amacıyla geliştirilen metal ve silah algılama sistemleri güvenliğin kritik olduğu yerlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
c-) X-ray cihazı : Kişilerinin el bagajlarının içlerinde tehlikeli madde olup olmadığını tespit etmek amacıyla düşük radyasyon ile çalışan cihazlardır. Cihazlar üç ana üniteden oluşur;
1.                X ışını ünitesi,
2.                Ekran,
3.                Kontrol paneli,

d-) Kelepçe: Güvenlik görevlileri için zor kullanma güvenlik aletidir. Kaçması muhtemel sanıklar, kendisine veya çevresine zararı olabilecek kişilerin zarar görmemesi amacıyla kullanılır.
e-) Cop: Sert ağaçtan ve plastikten imal edilmiş çeşitli uzunlukta savunma ve saldırıyı etkisizleştirmek için kullanılan yardımcı güvenlik aletidir.
f-) Silah: Güvenlik görevlisinin kendisine korumakla yükümlü olduğu yere veya başkalarına herhangi bir silahlı saldırı olduğunda kullanılabileceği, kullanılma şartları yasalarla belirlenmiş aletlerdir.
g-) Alarm: Her güvenlik noktasında herhangi bir sorun çıktığında amirlere, genel kolluk kuvvetlerine bildirmek amacıyla kullanılan haberleşme sistemidir.
h-) Güvenlik kamerası: Belli bir merkezden kurumun özelliklerine göre yerleştirilen kameralarla yapılan
izlemedir. Binalar çevresi, tel örgüler çevresi, ulaşılması her zaman mümkün olmayan yerlerin çevresi, giren-çıkan şahısların kontrol edildiği,görüntülerin tespit edildiği sistemdir.

son postlar

Recent in Food

FlatBook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum rhoncus vehicula tortor, vel cursus elit. Donec nec nisl felis. Pellentesque ultrices sem sit amet eros interdum, id elementum nisi ermentum.Vestibulum rhoncus vehicula tortor, vel cursus elit. Donec nec nisl felis. Pellentesque ultrices sem sit amet eros interdum, id elementum nisi fermentum.




Comments

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *